Wonen

Uw eigen Woning


Een huis is meer dan alleen vier muren. Het is uw eigen plek, de inrichting is met aandacht uitgekozen. U zorgt ervoor dat die goede basis niet zomaar kan verdwijnen, u speelt op zeker. Voordelig en snel uw woonhuis verzekeren.


Wat is een woonhuisverzekering?


Als u een eigen huis bezit dan is het aan te raden dit huis te verzekeren. In de meeste gevallen zal de geldverstrekker u verplichten om een opstalverzekering af te sluiten. Met deze verzekering bent u onder andere verzekerd tegen de gevolgen van brand, overstromingen door bijvoorbeeld een kapotte waterleiding en schade aan de woning door inbraak of storm. De verzekering dekt de herbouwwaarde van de woning. De premie voor deze verzekering is relatief laag en afhankelijk van de bouw en de ligging van uw woning.
Indien u een appartement bezit, bent u vaak via de vereniging van eigenaren verzekerd. Controleer of dit ook bij u het geval is! Een opstalverzekering wordt ook wel woonhuisverzekering of brandverzekering genoemd. Heeft u al enige tijd geleden zo'n verzekering afgesloten en heeft u intussen het nodige aan uw woning verbeterd, dan kan het raadzaam zijn om de herbouwwaarde van uw woning opnieuw te (laten) berekenen, zodat u zeker weet dat u niet onderverzekerd bent.
 


Wat is een inboedelverzekering?


Met een inboedelverzekering verzekert u uw huisraad, zoals uw meubels, audio- en videoapparatuur en kleding. Er zijn in beginsel twee soorten inboedelverzekeringen: de Top dekking en de Top+ dekking. De eerste dekt schade door precies omschreven omstandigheden, de tweede dekt ‘alle van buiten komende onheilen, tenzij in de polisvoorwaarden met name uitgesloten'. Schade door aardbevingen en overstromingen, evenals molest (oorlog, terreuraanvallen) en atoomkernreacties zijn niet gedekt. Voor de premie van uw verzekering maakt het nogal wat uit waar u woont. Bij de premieberekening kijken verzekeraars naar het feit of u in een risicovol of minder risicovol gebied woont. U kunt daarentegen vaak korting op uw premie krijgen als uw huis aantoonbaar goed beveiligd is. Voor waardevolle spullen zoals sieraden, verzamelingen, muziekinstrumenten en kunstvoorwerpen sluit u een kostbaarhedenverzekering af.